Jacob Tue Larsen

I WANT TO GO TO GREECE AND JERUSALEM AND THAILAND AND SAN FRANCISCO ... AND ROVANIEMI, 1997

Fra udstillingen Dislocation på Rovaniemi Kunstmuseum 10. 5. - 8. 6. 1997

I WANT TO GO TO GREECE AND JERUSALEM AND THAILAND AND SAN FRANCISCO ... AND ROVANIEMI tager sit udspring i muligheden for at rejse næsten over alt på kloden, uden fysisk at flytte sig. Som indbygger i den vestlige hemisfære er det en helt naturlig mulighed at rejse jorden rundt ved bare at se lidt TV.

Modeludkast til installationen.

Destination Grækenland.

Turistindustriens idé om en ferie i eksotiske og afslappende omgivelser uden forpligtigelser overfor værtsnation eller lokalbefolkning, ligner mere og mere den distancerede rejseform som TV safarier udgør. Oplevelserne bliver storslåede og helt uden nerve.

Jacob Tue Larsen har ønsket at arbejde med både det fravær og nærvær, som opleves samtidig under en rejse til fremmede kulturer. Man ankommer til rejsemålet med indgroede vaner, der gør at man stadig oplever de nye omgivelser ud fra de præmisser, som er gældende, der hvor man kommer fra. Man kommer måske aldrig rigtig dertil, hvorhen man er rejst. Oveni købet anses mange turister for at tilhøre kom-køb-og-skrub-af-folket, som alligevel kun er på besøg en uge eller to. Disse turister kommer ikke ind på livet af den kultur og de mennesker, der besøges. Der er for stor en afstand at nedbryde på for kort tid.

Fra opbygningen af installationen på Rovaniemi Kunstmuseeum.

I want to go to Greece and Jerusalem and Thailand and San Francisco ... and Rovaniemi har ydermålene 420 x 420 x 250 cm.

Installationen I WANT TO GO TO GREECE AND JERUSALEM AND THAILAND AND SAN FRANCISCO ... AND ROVANIEMI er en slags rejseautomat, man kan sætte sig ind i for at rejse ud i verdenen, uden at behøve at skulle gøre det rigtigt. Det er en rejse uden de store problemer og omkostninger.

Detalje fra installationen, hvor skifteboxen med de fire destinationer ses.

Til hver destination er komponeret en duft, som kan dryppes på huden fra flakonen ved siden af billedet.

Installationen består af et mindre rum opbygget af spånplade i udstillingsrum-met (300x440x440 cm ). Indvendig er væggene sortmalede, gulvet er belagt med sort tæppe og loftet er af sort stof. På væggene er opklæbet store fotostater (Photo Walls) med motiver fra fire af destinationerne nævnt i titlen. Kun ét billede ad gangen kan lyses op; resten henligger i mørke. Til hver destination er knyttet en specielt designet duft. Den besøgende tager lidt olie på huden for at frigive duften til den valgte destination. Herefter kan "rejsen" nydes fra den magelige drejestol i midten af kuben.

Til top